Hoppa till sidans innehåll

Att vara tävlingsfunktionär


Funktionärsuppdrag under tävling arrangerad av DHsK 

Klubbens arrangerar tävlingar, dels för att vår ekonomi är beroende av det och dels för att vi är skyldiga att göra det, när vi har egna ryttare med tävlingslicens. För att det hela ska fungera krävs det att vi alla hjälps åt. Ta chansen att lära dig mer om tävlingar genom att vara funktionär och samtidigt lära känna andra medlemmar i vår förening! Även om det ibland kan bli lite slitsamt, så är vårt motto att vi ska det trevligt tillsammans, vilket vi också har. En del funktionärer är gemensamma för både dressyr- och hopptävlingar medan andra är specifika för respektive gren. 

På en tävling måste det finnas; överdomare, domare samt vid hopptävling även banbyggare. Vid vissa hopptävlingar behövs inverkansdomare. Dessa måste vara utbildade och godkända för uppdraget och oftast anlitas dessa utifrån. Men vi har dock både utbildad A-domare som C-banbyggare i klubben, som vi försöker anlita i första hand.

På en tävling behövs även alltid en Sjukvårdare och Säkerhetsledare, dessa plockar vi dock inom klubbens ”egna väggar”. 

Vid vissa tävlingar behöver vi också en veterinär.

Utöver dessa behövs på en tävling; 

Tävlingsledare

Denna person har det övergripande ansvaret för tävlingen och har ingen fast plats under tävlingsdagen utan ska finnas ”all over” och se till att allt fungerar. Till denna post krävs att man är mycket väl insatt i tävlingsverksamheten och gärna också gått diverse utbildningar i förbundets regi.

Funktionärsansvarig (kan även ingå i annan roll)

Det är funktionärsansvarigs ansvar att ordna med funktionärer innan tävlingarna och att under tävlingsdagen ha det övergripande ansvaret för att alla funktionärer finns på plats och eventuellt ordna ersättare. Ska även se till att hemsidan hålls uppdaterad. På tävlingsdagen ha ett morgonmöte med funktionärerna för att delge info osv. (kan ev. delegera detta till banchef, cafeteriaansvarig, framhoppningsansvarig etc) 

Sekretariat

Arbetet inför en tävling startar många månader innan tävlingen äger rum. Propositioner ska skrivas, sponsorer kontaktas, ryttarmeddelanden, start- och resultatlistor ska publiceras etc.etc. Den som är ansvarig för sekretariatet sköter detta.

Under tävlingsdagen behövs det hjälp i sekretariatet. Det registreras ev efteranmälningar, strykningar mm i startlistorna. Man ska ha koll på, i förekommande fall, att alla betalt innan start. Det är sekretariatet som ser till att startlistorna är OK innan varje klass start. Oftast ligger även koll av vaccinationsintygen här.

Här krävs det en person som är stresstålig och kan bemöta våra tävlanden på ett trevligt sätt. Datorvana är nästan ett krav. Det är också en stor fördel om man har häst- och tävlingsvana! 

Domarsekreterare hoppning

Dennes plats är i domartornet bredvid domaren där hopprotokollet förs över varje startande. Här krävs det att man är uppmärksam och väl insatt i hur felpoängen räknas. 

Tidtagare: Personen som är tidtagare har ansvaret för de trådlösa tidtagare som finns på tävlingsbanan, och man sitter i domartornet och sköter tidtagningsutrustning. Här matas således alla tävlingsdagens resultat in – on line. Även med denna arbetsuppgift är det bra med god kunskap om tävlingsverksamheten samt datorvana.

Vid sidan av den trådlösa tidtagningen behövs även en som manuellt ”klockar” tiden. Är man bara alert och uppmärksam så fixar man detta bra. 

Domarsekreterare Dressyr: Dennes uppgift är att noggrant anteckna domarens kommentarer under ritten. Här krävs det lite kunskap i hur man skriver ett dressyrprotokoll. Tips; ett bra träningstillfälle för uppgiften är våra P&R´s ! 

Speaker: Presenterar ekipagen samt resultat. Läser sponsortexter och övrig information till publik och deltagare. Behövs vid dressyrtävling och ev. vid större tävlingar i hoppning.

Protokoll-löpare: Behövs i vissa fall, speciellt vid utomhusbana. Dennes uppgift är att springa med dressyrprotokollen som domarna skriver till sekretariatet. Denna arbetsuppgift kräver ingen hästkunskap utan snarare uthållighet. Det kan bli många vändor mellan domaren och sekretariatet……  

Prisansvarig/utdelare: Prisutdelarens uppgift är att sammanställa prisbordet inför prisutdelningarna. Viktigt att se till att rosetterna är strukna och fina, att man är uppdaterad på hur många startande det är i klassen och hur många som blir placerade. Viss hästvana behövs, då det även ingår att sätta på både prisrosetter och ibland segertäcken på hästarna.

Det är en fördel om den som är prisansvarig även har den övergripande kontakten med sponsorerna tillsammans med sekretariatsansvarig.

Parkering: Våra parkeringsvakter är ofta på plats först på morgonen och är tävlingsryttarnas första kontakt med arrangören. De hänvisar transporterna till lämpliga platser. Parkeringsvakterna kan även i vissa fall kontrollera vaccinationsintyg. Parkeringsvakten är den första person de tävlande träffar på och det är viktigt att första intrycket blir positivt! Ska också se till att det hålls mockat, snyggt och rent på parkeringen. Här behövs ingen direkt hästvana, men kanske lite pondus och fix- o trixmentalitet. 

Framhoppning: Här behöver vi två-tre personer som håller koll på att det flyter. Här släpps in ryttarna i tur och ordning på framhoppningen och man måste ha koll på att rätt antal ej överstigs. Även att försöka se till att rätt ekipage lämnar framhoppningen och kommer in till tävlingsbanan i tid. Man ska också ha koll vid hindren och se till att det är rätt höjd på framhoppningshindrena och även hjälpa till att höja/sänka när det är dags för det. Här krävs det att man har koll på tävlingsverksamheten, gärna själv har tävlingserfarenhet samt lite skinn på näsan! Oftast försöker vi se till att vi har en speciell person som har huvudansvar för framhoppningen. 

Framridning dressyr: Det behövs en person som håller koll på tider och kan svara på frågor. Oftast har tävlingsryttarna mycket god koll själva med det är till stor uppskattning om det finns hjälp att få om man behöver det innan start.  

Banchef: Är banbyggarens högra hand och har koll på både hinder och banpersonal. God koll på tävlingsverksamheten i stort och banhoppning i synnerhet, samt känsla för sina medfunktionärer är bra att ha. Även i dressyr behövs en banchef som ansvarar för banorna. 

Banpersonal: Utöver banbyggare och banchef behöver det finnas minst fyra till plus flaggare på tävlingsbanan som bygger upp hinder efter rivningar, sköter höjningar av hinder mellan kategorier samt bygger om banan mellan klasserna. Flaggaren har att markera varje ekipage´s start. Häst- och tävlingsvana är en fördel. 

Ringmaster: Personens uppgift är att släppa in (och ut) rätt ekipage på tävlingsbanan vid rätt tidpunkt! Häst- och tävlingsvana behövs. Både hopp o dressyr.  

Cafeteria: Det är jätteviktigt att vi har en bra och fungerande cafeteria under våra tävlingar och här behövs det många hjälpande händer. Det behöver städas dagen innan, bakas bröd, kakor och bullar samt personal som sköter cafeterian under tävlingsdagen. Är det fint väder så kan även grillning utomhus förekomma. Till cafeterian är det väldigt sällan någon häst smiter in… så någon hästvana behövs inte! Däremot krävs att man har ett trevligt bemötande gentemot våra gäster.

Städpersonal: Ansvarar för yttre o inre städning. Toaletter, papperskorgar, gödselkärror etc.

Veterinärassistenten: bockar främst av och håller koll på de hästar/ponnyer som besiktigas

Ljudanläggning: Ska finnas på tävlingsbanan och framridning/framhoppning. Ansvarsområdet ligger ofta under domartornet (hoppning) men någon som är ytterst ansvarig bör alltid finnas.

Yttre organisation/EL: Kan vara separata funktionsområden. Tillfälliga el-platser. Skyltning, transporter av diverse material kan ligga inom funktionens ansvarsområden. ”Fixare” som oftast jobbar direkt under tävlingsledaren

Uppstallning: Har koll på och hjälper de tävlande att hitta sin uppstallningsplats/box. Löser praktiska problem med uppstallningen under tävlingen

  

Uppdaterad: 07 SEP 2020 12:29 Skribent: Ing-Marie Norrman
E-post: This is a mailto link

Stöd våra sponsorer:

  Hööks 

  HMJ-redovisning AB

 Crea Novis Granngården logga

 

 

 

 Cypressen Brålanda 

 Frändefors

Postadress:
Dalslands HästsportKlubb - Ridsport
Ing-Marie Norrman, Ör Bön 5
46492 Mellerud

Besöksadress:
Nunntorp 327 (Ridhuset)
46464 Brålanda

Kontakt:
Tel: 0705195627, 0706013565
E-post: This is a mailto link

Se all info

  Våra tävlingssponsorer;